Koepelgevangenis in Arnhem

woensdag 15 februari 2017
Oranisator: John Noltes
Spreker: Kees Meereboer (RVB)

Op uitnodiging van JOS-coryfee John Noltes bezochten wij op woensdag 15 februari de voormalige Koepegevangenis in Arnhem.

Gevangenis en opvang

Tot 2014 fungeerde de monumentale en indrukwekkende koepelgevangenis als penitentiaire inrichting voor kortgestraften en gevangenen die het einde van hun straf moesten uitzitten. Afgelopen jaren heeft COA de voormalige gevangenis gebruikt voor de opvang van statushouders.

Biedboek

Inmiddels is het vastgoed overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Met behulp van de markt wordt er gezocht naar een nieuwe invulling van de gebouwen en het terrein.

Blikvanger is de grote monumentale koepel met daaromheen de cellenblokken. Dat deze blikvanger ook meteen de grootste uitdaging vormt voor een alternatieve invulling werd tijdens de rondleiding duidelijk. Geluid zingt 7 seconden rond door de koepel.

Rondleiding

De rondleiding door Kees Meereboer was uitgebreid en informatief. Voor de meeste JOS-leden is een gevangenis (gelukkig) geen dagelijkse kost. Met een blik in de isoleercellen en de luchtkooien konden zij zich een klein beetje een voorstelling maken van het dagelijks leven in een gevangenis. Erg indrukwekkend.

Na afloop van de rondleiding vleide het grootste gedeelte van het gezelschap zich neer op de zachte stoelen van Rose's Lounge voor een welverdiende borrel.