Terrein voormalige Gasfabriek

woensdag 18 januari 2017
Oranisator: Eelco Schuijl
Spreker: Gaby Bosch

Het terrein van de voormalige gasfabriek behoort tot de entree van Deventer vanaf de A1. Gaby Bosch van 1816 Vastgoed is één van de initiatiefnemers om van die terrein een waardig visitekaartje van de stad Deventer te maken. Aan zijn hand maakten de JOS-leden een rondgang over het voormalige industrieterrein en kregen zij een doorkijkje naar de toekomst.

Geschiedenis

De gasfabriek is in 1910 gebouwd onder leiding van de toenmalige Stadsbouwmeester van Deventer. De gebouwen stralen nog altijd een zekere grandeur uit, ondanks beperkt onderhoud over de afgelopen jaren.

Onder meer het metergebouw, de portiersloge en het apparaatgebouw zijn bewaard gebleven en bevatten nog veel authentieke elementen, zoals prachtige houten dakconstructies en spekranden in het metselwerk.

Ontwikkeling

Het is de bedoeling om van het terrein van de gasfabriek een levendig centrum te maken met ruimte voor ontspanning en werken. Zo worden onder meer een showroom voor brouwer Duvel, een evenementencentrum en kantoorruimte gerealiseerd.

De afwerking gebeurt naar de meest recente maatstaven met een niet te missen oog voor historisch detail. Het terrein behoudt zijn industriële stijl en sluit daarbij naadloos aan bij het reeds herontwikkelde Havenkwartier.

Doorkijkje naar de toekomst

Op het naastgelegen terrein van Akzo Nobel zullen later dit jaar de industriële werkzaamheden worden gestaakt. Met mogelijke herontwikkeling van dit terrein in het verschiet wordt een entree ontwikkeld die de oude Hanzestad Deventer waardig is.

Na de boeiende rondleiding werd de middag afgesloten met een pizza en een drankje op het kantoor van Architectenlab.